Start
Fotoboek
Yoga Dharana

 

 

Hatha Yoga

-

Kinderyoga

 

Start.
Yoga Dharana.
Lesgegevens.
Yoga Lessen.
Kosten.
Ik en Yoga.
Recepten.
Contact.
Copyright© www.yogadharana.nl 2010-2022 Alle Rechten Voorbehouden.

Yoga voor Volwassenen

 

Yoga is vijfduizend jaar geleden in India ontstaan en bestaat uit een serie houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie technieken. In het Sanskriet (klassieke taal) betekent Yoga: eenheid, het samengaan van lichaam, geest en ziel.

 

Yoga is niet prestatie gericht, je oefent met je eigen bewegingsmogelijkheid, hierdoor heb je de gelegenheid om de oefeningen te ervaren en te kijken wat deze met je doen op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Het gaat erom om je eigen grenzen te verleggen. Je bent bezig met het bewust worden van je hele zijn, van lichaam en geest.

 

Yoga geeft de kracht om het lichaam te trainen zoals je het gebruikt - buigen, strekken, optillen, reiken, draaien. Zo kunnen de dagelijkse bezigheden met groter gemak, kracht en elegantie worden uitgevoerd. Wie al wat verder is met yoga vindt uitdaging in het dieper ingaan op de houding. Het lichaam wordt soepeler, waardoor iemand verder kan gaan. Er is meer kracht, waardoor je misschien een ademhaling langer in een houding kan blijven. Het gaat erom wat iemand er zelf uit wil halen.

Bovendien ervaren we meer wat yoga met het onderbewuste kan doen. De grenzen die we met het lichaam opzoeken en verleggen, komen we op een gegeven moment ook tegen in onze gedachten. Iedereen heeft beperkende gedachten. Door ze te leren kennen, kunnen we ze ook wegnemen.

Je bent op een ontspannen en toch ook weer inspannende manier bezig.

 

De voordelen van yoga beoefening zijn o.a. Verbetering van ademhaling en bloeddruk, flexibiliteit van spieren, verhoging van de beweeglijkheid, verbetering van hand-oogcoördinatie, evenwicht, verhoging van immuniteit, normalisering van de spiertonus, diepere spierontspannig, het vitaliseren van het vegatieve zenuwstelsel, spijsvertering, lichaamsbewustwording, versoepeling van de wervelkolom, verbetering van de darmfunctie etc.

Yoga doet zichtbaar en onzichtbaar zijn werk.

 

We beginnen de lessen met het drie keer zingen van de klank Ohm, gevolgd door een staande ontspanning.

Daarna volgen de yoga oefeningen.

We eindigen met een ademhalingsoefening en een liggende ontspanning. Soms op muziek, een andere keer met een visualisatie, gedicht of in stilte.